Gyorsmenü

Általános hozzáállás

Legyél kedves és jófej a játékos társaidhoz. Nincs értelme annak, hogy offenzívan reagálj az IC történtekre, hiszen elvégre mindannyian azért vagyunk itt, hogy jól érezzük magunkat és segítsük egymást. Ezt a szabályt a következő idézettel lehetne elmagyarázni: „Sose bánts másokat, legyél kedves és fair, minden más amit teszel minket nem érdekel.”

Mindig játssz a szerepednek megfelelően. Nincs jogod megszegni a szerver szabályait azért, mert úgy hiszed, hogy más megtette. (NonRP-re nem NonRP a válasz!) Ezzel kapcsolatban nincs jogod befejezni az RP-t, húzni az időt saját elhatározásodból, csak akkor ha egy admin azt mondja, hogy tegyél így.

Hogyha egy IC szituáció közepén vagy és egy másik játékos OOC beszélgetést kezdeményez veled, legyen ez az a személy, akivel éppen RP-zel, vagy egy teljesen másik személy, nem vagy köteles reagálni rá, ugyanis az RP közbeni OOC társalgás tilos. Hogyha viszont egy admin kezdeményez veled OOC beszélgetést (tekintve hogyha szolgálatban van) akkor a kötelességed reagálni neki. Hogyha megtagadod az adminnak való válaszolást azért akár büntetést is kaphatsz.

A szerveren az adminok instrukciói és döntései véglegesek és önállóak (mind IG, mind TS-en, mind fórumon, mind egyéb más szerverhez kapcsolható platformon), akár a szabályok amik alapján döntöttek benne vannak a szabályzatban akár nem.

Hogyha megtalálsz egy BUG-ot azt azonnal jelentened kell az UCP-n vagy Teamspeak 3 Tulajdonos / AdminController váróban. Természetesen a hibajelentésekért nem leszünk hálátlanok, ezért minden hibajelentőt megjutalmazunk! A hibák kihasználása végleges kitiltást von maga után. Továbbá kötelességed a szabályszegőket bejelenteni az adminoknak.

Felhívás: Minden külső program és mod használata tiltott (autoclicker, mta cheat stb.), amennyiben lebuksz a bugkihasználáshoz hasonlóan ugyan csak örök kitiltás a jutalmad. Amennyiben bugkihasználás vagy külső program használata bebizonyosodik, az adminisztrátorok kérdés nélkül nullázhatják illetve kitilthatnak örökre a játékból illetve TS3-ról.

Fontos, hogy ha a hibát kihasználó vagy csaló személy bárkinek bármi tárgyat ad, attól a személytől kérdés nélkül elvehetik az adminok azt. Amennyiben nagy értékről van szó, és ez a személy nem jelenti a csalót, a jutalma ugyan csak végleges kitiltás mindenhonnan.

Külső program használat alól kivétel: Shortkey, vagy ahhoz hasonló gyorsírást segítő programok illetve Fraps és egyéb videófelvevő programok használata engedélyezett.

Egyéb: ha ezen bannolt személyek unban kérelmet írnak, azt a vezetőség automatikusan elutasíthatja indoklás nélkül.

Az IC chatben mindig beszélj magyarul, ez egy magyar szerver. Ne használd IC az internetes szlenget (pl. lol, omg, ikszdé, pogchamp,memelord és hasonlók).

Hogyha problémád adódik egy másik játékossal keresd meg az adminisztrátorainkat PM-ben vagy a Teamspeak 3 szerverünkön, mindig készséggel állnak a szolgálatodra. Próbáld meg ne zaklatni a fejlesztőket és AdminControllereket, nekik külön váróik vannak minden problémát kategorizálva.

Az AFK-olás nem mentesít az RP alól, hogyha AFK-olni szeretnél lépj le a szerverről vagy legalább menj olyan helyre ahol a játékos társaid nem tudnak RP szituációba keveredni veled (pl. saját interior).

Hogyha véleményed szerint egy Admin kihasználja a jogait, akkor TS3 AdminController részlegen belül az erre fenntartott váróban várj kérlek és jelentsd ezt egy Admin Controllernek vagy Fórumon a panasz szekcióban.

Büntetés: Bármi a szóbeli figyelmeztetéstől a végleges kitiltásig.

Fogalmak és kommunikációban használatos szavak

Anim: A játékban cselekvés kifejezésére használatos animáció, ezeket az interakciókat nem kötelező /me-vel vagy /do-val követni.
Szereptévesztés: Minden olyan cselekedet, ami nem tükrözi az általad megformált karakter személyiségét.
Admin: Az a személy aki a játékosok mindennapi problémájával foglalkozik, őket a szerveren az Pm-ben vagy TeamSpeak 3-on az erre fenntartott “Adminszolgálati szobákban” éred el.
Jail: A Szabályzatmegszegésért kaphatsz ilyen büntetést egy idõre négy fal közé börtönöznek. Figyelmeztető jellegű büntetés.
Kick: A szerverről való egyszeri kirúgás, súlyos laggolásért, AFK-olásért (5 perc után automatikus kick) vagy nem megfelelő viselkedésért kaphatod. Figyelmeztető jellegű büntetés.
Ban: A szerverről való végleges vagy időszakos kitiltást jelenti, súlyos vétségekért kaphatsz ilyen mint például mások átverése, bugkihasználás vagy RP alóli kilépés. Tilos ezzel fenyegetőzni!
AFK: Away From Keyboard - nincs a gépnél. (5 perc AFK után automatikusan kickel a rendszer)
IC: InCharacter - Ez történik a karaktereddel
OOC: Out Of Character - Ez a karaktereden kívül történik. Beszélgetni a /b paranccsal lehet.
RP: RolePlay - Jelentése szerepjáték, úgy kell viselkedned, mintha a való életben lennél.
IG: InGame - Ez a játékon belül történik a karaktereddel.
DM: DeathMatch - Ok nélküli ölés. Példa: Véletlenszerűen megölsz valakit olyan indokból amiért a valóságban nem tennéd!
RK: RevengeKill - Halál utáni bosszú. Példa: Megölnek, halálod után kórházba kerülsz, te pedig megkeresed és megölöd a gyilkosodat. Ilyenkor a gyilkosod nem keresheted fel és ölheted meg.
PG: PowerGaming - Hősködés, olyan dolog amit a valóságban nem mernél megtenni.(Például fegyvert fognak rád ketten és te elfutsz)
SK: SpawnKill - Spawnoláskor ölés.
DB: DriveBy - Járművel ráparkolással vagy többszöri elütéssel való ölés.
IRL: In Real Life - a való életben.
AJ: Az adminjail rövidítése.
PK: Panaszkönyv, a játékos panaszkönyv a fórumon még az adminisztrátori panaszkönyv TeamSpeak 3 AdminController várók egyikében található. Tilos ezzel fenyegetőzni!
Öngyilkosság: Szigorúan tilos, a "halállal az élet véget ér" elv alapján.
WK: Write Kill - Írás közbeni ölés, amikor egy játékost úgy ölünk meg hogy ő éppen ír. Ismertető jele annak hogy ő éppen ír az hogy egy billentyűzet jelenik meg a neve mellett!
ForceRP: Akkor beszélünk ForceRP-ről, amikor egy adott szituációban a saját magunk javára próbálunk /me /do formájában RP-zni. Magyarán másokra erőltetjük az RP-nket. Például: /me odalép a sráchoz és leüti, /do összeesett.
/do - Láthatatlan, indirekt dolgokat jelenít meg. (/do eltört a lába)
/me - Láthatatlan, fizikai cselekvés. (/me előveszi a karóráját vagy /me megnézi rajta hogy éppen mennyi az idő) Mivel az MTA nem képes megjeleníteni minden animációt ezért a /me-vel jelenítjük meg ezeket. (Egy /me-vel egy cselekvést fejezhetünk ki.)
/megpróbál ~ (/try): Olyan cselekvéseknél használandó, amivel egy másik karaktert szeretnél befolyásolni, irányítani. Ha sikerül a /megprobal, és az “ellenfél” le lett kötözve/bilincselve, onnantól az adott karaktert /me-vel írányíthatod.pl.: (/me elvezeti a célszemélyt a csomagtartóhoz.) Egy /try-al egy cselekvést fejezhetünk ki. /megprobal-t nem kell használni ha nagy létszám fölényben vagytok valakivel szemben. Például ha hárman vagytok egy emberrel szemben ott nem kell /try a lefogásra, mivel jelentős a létszámbeli fölény. (Ez esetben /me /do használata elfogadott.) Sokkolóval se lehet !
Tulajdon: Anyagi vagyonra, aminek lényegéről szabadon rendelkezhetünk, különösen, a mi kizárólag a miénk, a mi nem másé, nem közös, hanem sajátunk.
Vagyon: Minden amit egy személy birtokol, beleértve földet, pénzt és más vagyontárgyat.

Ha meghalsz egy adott RP-ben, nem mehetsz oda vissza minimum 15 percig. A tett színhelyére csupán az ott maradt autódért mehetsz vissza majd ha az autót felvetted el kell hagynod a helyszínt. (RK)
Tilos megölni azt a játékost aki éppen egy épületbõl megy be/ki mindaddig, amíg nem tölt be neki a pálya, (kb 4-5 másodperc) továbbá azt, aki éppen bejelentkezett a játékba. (SK)
Tilos társaddal egymást megölnötök abból az indokból, hogy ne csukjanak le titeket például egy rendőri igazoltatás során.
A ForceRP elkerülése érdekében mindig /try-t kell használni/alkalmazni (például /try leütni a srácot) és minden esetben meg kell várni a másik fél reakcióját a /try-ra.
/me-vel csak a saját karaktered irányíthatod!
Tilos a /do eltelik XY idő ! Nem vagy te időutazó !
Tilos a /me, /do bind használata ütközéskor. Ütközéskor minimum 3 RP kötelező,de nagyobb ütközéseknél kötelező a szituációnak megfelelően RP-zni. Ilyenkor nem elég a 3 RP. (Adminisztrátoraink természetesen letudják ellenőrizni hogy a minimum 3 RP meg volt-e vagy sem! /rplog )
Tilos a /megpróbál használata, ha a karaktered kötözve/bilincselve van.
Tilos bármilyen rádióban OOC beszélgetést folytatni.
Tilos a chatben floodolni/bindelt szövegeket egymás után többször leírni.
Tilos az OOC szidás, minősítés, fenyegetőzés, hazudás.

Büntetés: Bármi a szóbeli figyelmeztetéstől a súlyos adminjailig.

Metagaming

OOC információ felhasználása IC. Az MG-re való bíztatás is ugyanúgy büntetendő. Ebbe az is beletartozik, hogy olyan információt közölsz amire a másik embernek egyáltalán nincs indoka, hogy tudja — a /me-jeidnek és /do-jaidnak úgy kell megformálódnia, hogy ne legyenek olyan elemei amit mások nem láthatnak, érezhetnek, hallhatnak vagy szagolhatnak.

Az is a szabály ellen van, hogy másik karakterekkel a főaccountoddal interakcióba lépj és úgy írj át házakat vagy kocsikat. Az alternatív karakterekkel muszáj IC találkoznod és beszélned hogy tudomást szerezz tetteikről és terveikről.


TeamSpeak 3-on csak OOC beszélgetés folyik, bárminemű TeamSpeak3 MG tiltott!


Nincs olyan hogy IC rádió! Mindenféle TeamSpeak 3 MG tiltott!

Büntetés: Bármi a szóbeli figyelmeztetéstől a súlyos adminjailig.

CharacterKill

Karaktergyilkosság, ez akkor történik, amikor egy illegális frakció tagja kivégzi a vele egy frakcióbal lévőt avégett, hogy minden IC memóriát elveszítsen és nevet váltson. Minimum 30 soros RP-vel (/me, /do, /megprobal) kell ezeket elvégezni és azonnal adminhoz fordulni a névváltásért. A CK-ról képeket is kell készíteni, erre az F12 használható. Ezeket a képeket az admin elkérheti.
Engedélyezett a leader CK, minimum egy alleadernek és a frakció több mint felének ott kell lennie. A leader CK egy eszköz, hogy ha a frakció tagjai elégedetlenek a leaderrel akkor ilyen módon letudják őt váltani.
Legális frakciótagoknak tilos CKzni.

Büntetés: Bármi a szóbeli figyelmeztetéstől a súlyos adminjailig.

MTA fizika kihasználása

Sajnos az MTA fizika nem éppen a valósághű játékhoz készült, ezért a következő szabály betartása nagyon fontos a jó RP-hez.

Megengedett a biciklik kormányrúdján egy személyt szállítani. (RP-vel..)

Büntetés: Bármi a szóbeli figyelmeztetéstől a súlyos adminjailig.

Hungary Life MTA-s értékek adása/vétele (OOC kereskedelem)

Semmilyen körülmények között nincs jogod eladni / venni / hirdetni bármilyen HL-es pénzt, járművet, ingatlant, PrémiumPontot. Más szavakkal tiltva van az IC/OOC értékek összekeverése/kereskedése.

Példák:

• Valakinek IRL pénzben fizetni egy kocsiért.

• Hirdetni olyan oldalakat, amelyek a szerveren lévő értékeket árusítják. (1,000,000 HL forint -> 500Ft)

• Másik játékosnak valamilyen juttatásért prémium pontot tölteni.

• Másik játékosnak valamilyen juttatásért megírni az UnBan kérelmét vagy frakció pályázatát.

Tilos a karakter kereskedelem!
Ami tisztességes úton megszerzett vagyon azt átadhatod bármelyik játékosnak, viszont ha ez tisztességtelenül lett megszerezve annak átadásáért bann jár.

Példák:

• Ha itt hagyod a szervert, akkor nem adhatod oda a barátodnak a vagyontárgyaidat és a pénzedet! (Még akkor sem ha ezt RP-ztétek!)

• Ha a barátod itt hagyja a szervert, akkor nem fogadhatod el a vagyontárgyait és a pénzét! (Még akkor sem ha ezt RP-ztétek!)

Büntetés: Végleges kitiltás minden résztvevőnek (vevőknek és eladóknak)

Névválasztás

A játékos nevednek minden esetben reflektálnia kell a valóságot. Mivel a szerverünk arculata az amerikai irányvonalat követi, így amerikai stílusú nevek használatosak főként. Ez szerepenként eltérhet.

A nevedben csak indokolt esetben szerepelhet különböző nemzetiségű név, például Ahmed Béla lehetőleg ne legyen.
Tilos hírességnevet illetve filmbeli szereplő nevét használnod.
A nevedben nem szerepelhet Dr. vagy Mr. vagy Mrs. előtag.
A nevedben nem használhatsz speciális karaktert.
Tilos a valóságban nem létező poénos vagy komolytalan nevet használni. (pl.: Lakatos Nintendo, Al_Coholic, Race_Egesh vagy Fergeth_Egesh)

Büntetés: Bármilyen büntetés a figyelmeztetéstől az adminjailig.

Forgalmas hely

Forgalmas helynek minősülnek a következő területek:
• Los Santos Repülőtér,
• Városháza,
• Bankok (kivéve hogyha bankrablás folyik ott és az északi bank alsó szintje nem számít forgalmas helynek! (ahol fel lehet helyezni a fúrót)),
• Autókereskedés (Használt és Új)
• Pláza,
• Kórház
• Benzinkút,
• Santa Maria tengerpart,
• Skate Park
• Gleen Park
• Rendvédelmi terület és HQ,
• Börtönudvar
• Market és Rodeo széles utcái,
• Munkafelvételre használt területek
• Szórakozóhelyek
• Éttermek
• Szerelőtelepek
• Tuningolóműhelyek
• Kisebb vegyesboltok
• Fegyverbolt
• Autópálya
• Vontatótelep
• Rádióstelep
• Ahová mappolva van kamera object.Kevésbé forgalmas helyek:
• Bandaterületek közvetlen környezete
• Külvárosi területek (pl Palomino Creek, Montgomery)
• Farmok
• Kisforgalmú belvárosi utak
• Las Venturas kisvárosai (pl. Bayside)
• San Fierro kisvárosai (pl. Angel Pine)

Nem forgalmas helyek:

• Elhagyatott "országhatáron lévő területek"
• Csatornarendszerek
• Sikátorok (Azért a VH melletti sikátor természetesen forgalmas hely!)
• Las Venturas sivatagos területei (pl. Area 51)
• San Fierro félreeső területei (pl. Chilliad)
• Erdős területek

• A fent felsorolt példák csak támpontul szolgálnak. Az adminisztrátor a nem felsorolt helyek besorolásáról maga dönt,hogy hová tartozik.

- A forgalmas helyen való fegyverelővétel és forgalmas helyen fegyver a háton mostantól IC ügynek számítanak, a rendszer küld a PDnek üzenetet tehát nyugodtan lehet IC intézni ezeket.

- A rendőröknek tilos a CCTV által megadott nevet kimgzni, ez csak amiatt a kényelem miatt van, hogy eltudjanak igazodni a blipek között a rendőrök.

- Forgalmas helyekről elrabolni/kirabolni embert szigorúan tilos.


- Kevésbé forgalmas helyekről pedig csak elrabolni lehet a megfelelő kis haszonjárműnek minősülő járművekkel (Moonbeam, Burritto, Pony, Rumpo).

- Magát a rablást, tehát az inventory kifosztását és a pénz átadását minden esetben nem forgalmas helynek minősülő helyen kell elvégezni.

- Illegális frakciók tagjainak van joga a forgalmas helyen is illegális cselekményt végrehajtani hogyha nagyon nyomós indokuk van rá:


• Ez bandák esetén lehet:


"Pullozás" (csak Savannával vagy hasonló lowriderrel) Ez maximum 3 percig tarthat forgalmas helyen.

• Boltrablás

• Bandaháború

*Maffiák esetén:

- Kivégzés amelyhez nélkülözhetetlen a forgalmas hely szabály megszegése, illetve a frakció leader adott pillanatban kiadott engedélyével és NAGYON NYOMÓS indokkal.
(Hiszen köztudott,hogy az ilyen szervezeteknek nem a figyelemfelkeltés a céljuk.)

*Egyéb illegális frakciók esetén:

Nélkülözhetetlen esetben és maximum 3 percig tartó RP-kor.

Büntetés: Bármilyen büntetés a figyelmeztetéstől az adminjailig.

Nem Reális Közlekedés (NRK)

Nem reális közlekedésnek számít minden olyan közlekedési forma, amelyet a való életben nem tennél / nem tudnál kivitelezni.

Ennek értelmében folyamatosan követned kell a KRESZ szabályait, elsőbbséget adni, megállni piros lámpáknál, betartani a sebességkorlátozásokat és rendesen közlekedni minden járművel.

A járművekkel csak a kijelölt utakon közlekedj vagy ahol IRL is lehetne, például nem fogsz átvágni egy járdán 150-el mert kiszakadna/megsérülne a futóműved.

A járművel nem közlekedhetsz járdán. (Kivétel: Kerékpár, üldözések)

Biciklivel nem közlekedhetsz közvetlenül az úton, csak az út szélén. (Ha van járda vagy bicikli út, akkor inkább azon).

Biciklivel nem "ugrathatsz" fel más járművekre. (Például: Felugratsz szórakozás céljából a barátod járművére).

A repülőkkel a való életnek megfelelő repülési magasságban közlekedhetsz. (Például egy nagyobb repülővel 1 kilométerre a város felett repülsz | Kivétel kis repülővel esetén: városnézés, rendezvények).

A repülőgépből sohasem ugorhat ki menet közben a pilóta.

A repülőgéppel csak a kijelölt kifutópályákon lehet leszállni, tilos ilyen célra alkalmazni autóutakat vagy mezőket.

Helikopterrel csak is kizárólag a való életnek megfelelő repülési magasságban közlekedhetsz.

A helikopterből nem ugorhatsz ki menet közben, kivétel hogyha a helikopter közvetlenül (maximum egy autómagasságnyi) a föld felett van és nem te vagy a vezető.

A helikopterrel csak kijelölt leszállóhelyre szállhatsz le közterületen, magánterületen is csak a való életnek megfelelő szélességű területre.

Büntetés: Bármi az adminjailtől a kitiltásig a súlyosságtól függően.

Legális frakciókra vonatkozó szabályok

Ezek a szabályok csak a legális frakciókra vonatkoznak, például: Rendőrség, OMSZ, Szerelők, Tűzoltók.

A rendőr ha közvetlen életveszélynek van kitéve,használhat éles lőfegyvert.(Pl:elakarják ütni autóval)
Kötelező kettő, az igazolandó autóban ülő vezető számára is jól látható, felszólítás mielőtt üldözésbe vennék az igazolandó járművet.
Kötelező minimum kettő rendvédelmi frakcióhoz tartozó személynek (rendőr,nyomozó vagy swatos) kint lenni egy rendvédelmi akción.
A börtönbe zárás előtt akkor kötelező a kihallgatás, hogyha a gyanúsított: illegális fegyvertartás vétségét követte el; illegális drogbirtoklás vétségét követte el; erőszakos bűncselekményért lett letartóztatva.
Kötelező /gov-os felhívást használni amikor minimum 5 emberes akciót hajt végre bármelyik legális frakció, pl.: bankrablás, boltrablás, véradási akció omsznél.
Tilos /visz-el vonszolt személyt sprintelve vinni.

Üldözés közben akkor lőhetnek a kerekekre a rendőrök ha:
• Hogyha az üldözött gyanúsított rálőtt az üldöző rendőrautókra.
• Hogyha az üldözés azonnal egy lövöldözés után kezdődik, tehát az üldözött egy tett helyszínéről menekül éppen.

Tilos forgalmas helyen az ész nélküli lövöldözés. (A való életben sem lövöldöznek civilek között mivel egy eltévedt golyó akár még ártatlanokat is ölhet!)
Tilos fegyvertelenre éles fegyverrel lőni, használjanak sokkolót ahelyett.(Nem számít fegyvertelennek,akinek az oldalán vagy hátán éles fegyver van)
Tilos úszó emberre sokkolóval lőni, a vízben kell őket tovább üldözni.
Tilos csak sokkolóval lőni aktívan éles lőfegyvert használó gyanúsítottra. (Kivétel ha kifogyott az élesből a lőszer.)
Tilos provokálni a szolgálatot teljesítő rendvédelmi játékosokat, hogy üldözzenek téged.
Tilos a legális frakcióknak a frakciójárműveik külső tuningolása.
Tilos legális frakció tagként elmenni rabolni/betörni/ölni stb. (Például: Rendőrként nem mehetsz bankrablás!)
CCTV kamera felhívásra minden esetben kimehetnek a rendőrök, kivéve, ha: a játékos illegális frakcióHQn tartózkodik vagy ha a játékos kapuval/át nem látható kerítéssel vagy fallal jól láthatóan elzárt területen tartózkodik. Ilyenkor a rendőröknek el kell menniük.(Az átlátszó drótkerítés nem számít annak,csak a fal,magas bokor pl)
Szabad a rendőrség számára, bárhol "pitelni" (tehát a menekülő járművet a balhátsó keréknél megkoccolni, hogy az kipörögjön), miután már az üldözés elindult (tehát a gyanúsított a 3 felszólítás után sem állt meg).
Egy üldözés során sem az üldözöttnek,sem az üldözőknek nem kell 3 RP-t használniuk az ütközések korán.

Büntetés: Bármi az adminjailtől a kitiltásig a súlyosságtól függően. Nagyon súlyos esetben frakcióelvétel.

Illegális frakciókra vonatkozó szabályok

Tilos két különböző illegális szervezet szövetkezése, például hogy két maffia/banda összefog azért hogy likvidáljon egy harmadik maffiát/bandát. Ettől függetlenül üzleti kapcsolat lehet két szervezet között, tehát egymás embereit felbérelhetik gyilkosságokra és hasonlókra.

A frakciód HQja nem jelent számodra isteni biztonságot, nincs olyan hogy a HQ-tokon nem ölhetnek meg titeket.

Tilos a bandatagoknak szerephez nem illő autókkal járnia (pl. Ferrari, Lamborghini), de hozzájuk illő (értsd: olcsó autók, terepjárók és lowriderek,középkategóriás autók) megengedettek.

A maffia banda egyensúlyra oda kell figyelni, de az RPkben a maffia magasabb rangú szervezet mint a banda, de ennek külön kihatása nincsen, csupán az IC életben fontos.

A fegyverhajóra csak a maffiások mehetnek ki, a bandásoknak tilos a fegyverhajóra való kimenetel!

A fegyverhajóról a ládákat csak arra alkalmas járművekkel szabad elhozni (Moonbeam, Burritto, Rumpo, Pony) valamint hogyha a tenger közepén van a fegyverszállítmány akkor csak hajóval lehet a ládákat a partra hozni.

Tilos a fegyverkereskedő NPC bevédése, mások megakadályozása abban, hogy tárakat vegyen a hajóról. (Például: Megállsz a lépcsőn hogy ne férjenek el melletted vagy lelőni mindenkit aki felfelé jön.). A fegyver npc kivételével a hajó egész területén mehet a harc.

Tilos frakció fő, illetve alleadereknek a fegyverhajóra menni.

Fegyverhajón csak ott lehet helikopterrel leszállni ahol arra IRL is lehetőség lenne, tehát tágas hely van. (Tehát nem a fegyverkereskedő NPC mellett.)

Tilos a Rendőrségnek lebuktatni egy teljes bandát, kizárólag csak banda tagot (1-2 tag) engedélyezett nyomós IC bizonyítékkal/indokkal.

Szabad az illegális frakciók tagjainak forgalmas helyen ölni, ha nyomós indokkal a leader erre IC engedélyt adott a szituáció előtt vagy közben.

Büntetés: A vétség jellemétől és súlyosságától függően:

Általános frakciókra vonatkozó szabályok

Kötelező egy leadernek minimum 2 hónapot eltöltenie a frakciójában.

Tilos a frakciójumperkedés, tehát minimum kettő hetet el kell töltened egy frakcióban mielőtt kilépnél onnan. Két frackióba lépésed között minimum egy hétnek kell eltelnie. Ha esetleg büntetést kapsz emiatt azzal még nincs letudva a frakciójump, megkell várni az egy hetet.

Minden esetben értesíteni kell a vezetőséget akkor, hogyha a frakciószámláról leveszel pénzt. (Főadmintól-tól Tulajig bárkinek jelezheted!)

Tilos admin segítségével kivetetned magadat egy frakcióból, ez alól kivételt jelent hogyha semmilyen más módon nem tudsz kikerülni a frakcióból.

Tilos a legális frakcióknak 10.000 dollárnál magasabb frakciófizetést beállítania. (10.000 dollár maximum a Főleadernek lehet!)

Egy frakciónak egy HQ-ja lehet amelyet csak Admin Controller engedélyével helyeztethet át, nincs olyan hogy nekem itt nincs kedvem lenni ezért át akarom helyeztetni a HQ-t.

Hogyha a frakcióba új skineket vagy változtatásokat szeretnél eszközölni amihez scriptbeli segítség kell azt fórumon a frakció fejlesztési kérelmek között teheted meg.

Büntetés: Súlyosságtól függően:

Felhasználóbiztonság

Tilos másokkal megosztanod a belépési adataidat vagy általad ismert más emberek belépési adatát. Ez egy súlyos vétség, amely akár végleges kitiltással is járhat.


A te számítógéped, a te felhasználód a te felelősséged. Senkinek nem kellene használnia a te számítógépedet rajtad kívül, tehát tartsd titokban a belépési adataidat. Hogyha úgy hiszed hogy valaki használja a felhasználódat, azonnal változtasd meg a jelszavadat és a hozzárendelt e-mail címed. Nem fogunk jófejségből eljárni hogyha egy hozzátartozód vagy barátod megtudja a belépési adataidat és ezen keresztül kibannoltat vagy jailbe kerülsz.
Ha a felhasználód feltörése nem a mi hibánkból történik, akkor azért nem vállalunk felelősséget.

Példák, hogy miket NE csinálj:

Pár tipp hogyan tartsd a felhasználódat biztonságban:

Tilos más felhasználóját ellopni.

Tilos bannolva játszani másik számítógépről.

Büntetés: Időszakos vagy végleges kitiltás, súlyosságtól függően.

Autókereskedéssel kapcsolatos szabályok

Ha megveszel/megkapsz egy autókereskedést, azt minimum 1 hónapig kell vezetned, ellenkező elveszíted a kereskedést!
Egy társaságnak/cégnek csak egy autókereskedése lehet. Pl: Konrov KFT, csak 1 Autókereskedéssel rendelkezhet.. Nincs kis cég, nincs társulás (Csak, ha egy autókereskedés marad..Pl: Konrov KFT társul a XY Kft-vel, de egy autókereskedésük van..) [Limit: 1]
Tilos az autókereskedésed bérbe adni!
Más autókereskedésében tilos üzletelni, ne csináljuk a felesleges problémát és az ezzel járó munkát/feladatokat.

Ingatlanra, garázsra, járműre vonatkozó szabályok és tudnivalók

Egy adott ingatlannak/garázsnak/járműnek csakis kizárólag 1 tulajdonosa lehet.
A közös vásárlást nem tudjuk elfogadni (pl. haverral összedobjátok a pénzt és megvásároljátok).
Ha mégis ilyen módon vásároltok meg egy személyes tulajdont/vagyont, akkor a további esedékes gondokban a vezetőség és az adminisztrátorok nem tudnak segítséget nyújtani (például FőAdmintól kértek még egy kulcsot a házhoz, mivel Ti közösen vásároltátok meg azt).

Egyéb fontos szabályok

Tilos autót feltörni a forgalmas csomópontok közvetlen közelében.

A pénz kölcsönadás nem jár semmilyen garanciával. Teljesen IC ügy és ilyen esetben,ha nem kapod vissza az értéktárgyad nem az adminisztrátorok felelőssége.

Tilos életvesztéssel járó RP szituációban gyógyszerezni.

Tilos kilőtt kerékkel közlekedni.

Nem számít DM-nek a puszta kezes verekedésben ölés,ha az RP szituációból kivehető bizonyítékok által (RP log,video,képek),hogy ez egy valós okból fakadó összetűzés volt.( 2 anyázás még nem az)

Tilos az OOC-ben használt szavakat amik nem illenek bele a játék képébe IC felhasználni.

Nem kötelező a fegyver elővételkor/elrakáskor az RPzés, hiszen ezt a script már megteszi neked. (Minden fegyverre vonatkozik!)

Tilos odaszaladgálni az autó sofőrjeihez vagy emberekhez azzal az indokkal hogy eladó e a kocsija.

Tilos az átverés autóval, motorral, hajóval, repülővel és egyéb tárgyakkal.

Megengedett az átverés fegyverrel és droggal maximum 35.000 dollárig.

Nemvállalunk felelősséget azért, ha valakinek kölcsöndsz pénzt vagy a kocsidat és nem adja vissza.

Tilos más játék szerverek hirdetése!

Nem kell a rádióba beszédet lerpzni, hiszen ezt a szerver megteszi helyetted az automatikus üzenettel.

Tilos a szervert, frakciót, az AdminTeamet minősíteni!

Tilos üzletelés ürüggyel kirabolni a másikat (Például: Oda hívsz valakit hogy érdekli-e az autód/házad majd leütöd és kirablod. Attól,hogy nem esik szó pénzösszegről még ugyan úgy üzletből rablásnak számít az is.)

Tilos a másiknak elvenni a kulcsát.

Tilos mentőst / taxist / szerelőt / rendőrt / tűzoltót szolgálatban elrabolni,kirabolni. Hagyd őket dolgozni!

Tilos kezdő játékost elrabolni!

Tilos a PK-val / BAN-al való fenyegetőzés. (Pl.: “Szép volt.. mész PK-ra!” vagy “Fejezd be vagy bannolva leszel”)

Tilos az Adminisztrátoroktól való javítás / tankolás / teleportálás / éhség / szomjúság feltöltés kérelem.

Tilos rablás elől kilépni csak azért hogy ne veszíts el semmit.

Tilos trágár / lenyílvánító szavak használata bármelyik bejelentésnél! (IRL sem tennéd..)

Tilos bankrablásnál a széf berobbanásáig kimenni a széfteremből a bankrablóknak.

Tilos a fegyver hirdetés /ad-ban! (Nyíltan és burkoltan egyaránt) Például: Nem adhatsz fel hirdetést azzal a szöveggel hogy: “Vadászkés vagy dísz kard eladó!”. Kivétel: Dark Zone

Civil személynek tilos a fegyver hajón tartózkodni/onnan ládát elhozni.

Ha hibát észlelsz, kötelező jelezni a Tulajdonos, AdminController vagy fejlesztő felé!

Tilos egyedül rabolni!

Tilos a munka járművet magáncélra használni!

Tilos szabályokat létrehozni önfejűleg mint adminnak mint játékosnak!

Ha valaki élő (Live) követítésben van tilos csak azért oda menni hozzá hogy benne legyél a videójában!

Videókban / Liveokban tilos trágár, leminősítő szavakat használni a szerverre vagy más játékosokra!

Az egyedi fegyvereket (skines fegyveret) el lehet venni!

Rabolni csak ketten rabolhatnak, ha te egyedül fegyverrel kényszerítesz valakit egy cselekményre az addig szabályos amíg te a kényszerítettet nem károsítod meg semmivel.

Tilos a adminoknak olyan frakcióügyeket intéznie amiben benne van!

Tilos pornográf, politikai, obszcén tapétát felrakni!

Tilos kirabolni, elrabolni munkavégzés közben a legális munkát végző játékosokat!

Tilos legális frakció tagjaként fegyvert csempészni!

Tilos a fegyvercsempész leadó npc-nél lövöldözni, ölni, elrabolni, kirabolni!

A fegyvercsempészet illegális munka, így ha nem ütközik más szabályba bármikor kirabolhatóak!

Tilos event NPC-nél ölni, verekedni!

Tilos event tárgyat rablás keretén belül elvenni mástól (halloween tök, húsvéti tojás és minden egyéb event ajándéktárgy)!

Tilos csak azért megölni valakit, hogy te vedd fel előbb az event tárgyat!

Büntetés: Bármi az adminjailtől a végleges kitiltásig.

A szabályzat el nem olvasása nem mentesít a büntetés alól.
A vezetőség fenntartja a szabály változtatás jogát, illetve az új szabályok a bevezetést követő 3 napon túli alkalmazását.
Ha bármi észrevételetek van és szerintetek változtatni kellene azon, kérlek jelezzétek TeamSpeak3 AdminController, Fejlesztő, Tulajdonos váróban!
Utoljára frissítve: