Gyorsmenü

Általános hozzáállás

Legyél kedves és jófej a játékos társaidhoz. Nincs értelme annak, hogy offenzívan reagálj az IC történtekre, hiszen elvégre mindannyian azért vagyunk itt, hogy jól érezzük magunkat és segítsük egymást. Ezt a szabályt a következő idézettel lehetne elmagyarázni: „Sose bánts másokat, legyél kedves és fair, minden más amit teszel minket nem érdekel.”

Mindig játssz a szerepednek megfelelően. Nincs jogod megszegni a szerver szabályait azért, mert úgy hiszed, hogy más megtette. (NonRP-re nem NonRP a válasz!) Ezzel kapcsolatban nincs jogod befejezni az RP-t, húzni az időt saját elhatározásodból, csak akkor ha egy admin azt mondja, hogy tegyél így.

Hogyha egy IC szituáció közepén vagy és egy másik játékos OOC beszélgetést kezdeményez veled, legyen ez az a személy, akivel éppen RP-zel, vagy egy teljesen másik személy, nem vagy köteles reagálni rá, ugyanis az RP közbeni OOC társalgás tilos. Hogyha viszont egy admin kezdeményez veled OOC beszélgetést (tekintve hogyha szolgálatban van) akkor a kötelességed reagálni neki. Hogyha megtagadod az adminnak való válaszolást azért akár büntetést is kaphatsz.

A szerveren az adminok instrukciói és döntései véglegesek és önállóak (mind IG, mind TS-en, mind fórumon, mind egyéb más szerverhez kapcsolható platformon), akár a szabályok amik alapján döntöttek benne vannak a szabályzatban akár nem.

Hogyha megtalálsz egy BUG-ot azt azonnal jelentened kell az UCP-n vagy Teamspeak 3 Tulajdonos / AdminController váróban. Természetesen a hibajelentésekért nem leszünk hálátlanok, ezért minden hibajelentőt megjutalmazunk! A hibák kihasználása végleges kitiltást von maga után. Továbbá kötelességed a szabályszegőket bejelenteni az adminoknak.

Felhívás: Minden külső program és mod használata tiltott (autoclicker, mta cheat stb.), amennyiben lebuksz a bugkihasználáshoz hasonlóan ugyan csak örök kitiltás a jutalmad. Amennyiben bugkihasználás vagy külső program használata bebizonyosodik, az adminisztrátorok kérdés nélkül nullázhatják illetve kitilthatnak örökre a játékból illetve TS3-ról.

Fontos, hogy ha a hibát kihasználó vagy csaló személy bárkinek bármi tárgyat ad, attól a személytől kérdés nélkül elvehetik az adminok azt. Amennyiben nagy értékről van szó, és ez a személy nem jelenti a csalót, a jutalma ugyan csak végleges kitiltás mindenhonnan.

Külső program használat alól kivétel: Shortkey, vagy ahhoz hasonló gyorsírást segítő programok illetve Fraps és egyéb videófelvevő programok használata engedélyezett.

Egyéb: ha ezen bannolt személyek unban kérelmet írnak, azt a vezetőség automatikusan elutasíthatja indoklás nélkül.

Az IC chatben mindig beszélj magyarul, ez egy magyar szerver. Ne használd IC az internetes szlenget (pl. lol, omg, ikszdé, pogchamp,memelord és hasonlók).

Hogyha problémád adódik egy másik játékossal keresd meg az adminisztrátorainkat PM-ben vagy a Teamspeak 3 szerverünkön, mindig készséggel állnak a szolgálatodra. Próbáld meg ne zaklatni a fejlesztőket és AdminControllereket, nekik külön váróik vannak minden problémát kategorizálva.

Az AFK-olás nem mentesít az RP alól, hogyha AFK-olni szeretnél lépj le a szerverről vagy legalább menj olyan helyre ahol a játékos társaid nem tudnak RP szituációba keveredni veled (pl. saját interior).

Hogyha véleményed szerint egy Admin kihasználja a jogait, akkor TS3 AdminController részlegen belül az erre fenntartott váróban várj kérlek és jelentsd ezt egy Admin Controllernek vagy Fórumon a panasz szekcióban.

Büntetés: Bármi a szóbeli figyelmeztetéstől a végleges kitiltásig.

Fogalmak és kommunikációban használatos szavak

Anim: A játékban cselekvés kifejezésére használatos animáció, ezeket az interakciókat nem kötelező /me-vel vagy /do-val követni.
Szereptévesztés: Minden olyan cselekedet, ami nem tükrözi az általad megformált karakter személyiségét.
Admin: Az a személy aki a játékosok mindennapi problémájával foglalkozik, őket a szerveren az Pm-ben vagy TeamSpeak 3-on az erre fenntartott “Adminszolgálati szobákban” éred el.
Jail: A Szabályzatmegszegésért kaphatsz ilyen büntetést egy idõre négy fal közé börtönöznek. Figyelmeztető jellegű büntetés.
Kick: A szerverről való egyszeri kirúgás, súlyos laggolásért, AFK-olásért (5 perc után automatikus kick) vagy nem megfelelő viselkedésért kaphatod. Figyelmeztető jellegű büntetés.
Ban: A szerverről való végleges vagy időszakos kitiltást jelenti, súlyos vétségekért kaphatsz ilyen mint például mások átverése, bugkihasználás vagy RP alóli kilépés. Tilos ezzel fenyegetőzni!
AFK: Away From Keyboard - nincs a gépnél. (5 perc AFK után automatikusan kickel a rendszer)
IC: InCharacter - Ez történik a karaktereddel
OOC: Out Of Character - Ez a karaktereden kívül történik. Beszélgetni a /b paranccsal lehet.
RP: RolePlay - Jelentése szerepjáték, úgy kell viselkedned, mintha a való életben lennél.
IG: InGame - Ez a játékon belül történik a karaktereddel.
DM: DeathMatch - Ok nélküli ölés. Példa: Véletlenszerűen megölsz valakit olyan indokból amiért a valóságban nem tennéd!
RK: RevengeKill - Halál utáni bosszú. Példa: Megölnek, halálod után kórházba kerülsz, te pedig megkeresed és megölöd a gyilkosodat. Ilyenkor a gyilkosod nem keresheted fel és ölheted meg.
PG: PowerGaming - Hősködés, olyan dolog amit a valóságban nem mernél megtenni.(Például fegyvert fognak rád ketten és te elfutsz)
SK: SpawnKill - Spawnoláskor ölés.
DB: DriveBy - Járművel ráparkolással vagy többszöri elütéssel való ölés.
IRL: In Real Life - a való életben.
AJ: Az adminjail rövidítése.
PK: Panaszkönyv, a játékos panaszkönyv a fórumon még az adminisztrátori panaszkönyv TeamSpeak 3 AdminController várók egyikében található. Tilos ezzel fenyegetőzni!
Öngyilkosság: Szigorúan tilos, a "halállal az élet véget ér" elv alapján.
ForceRP: Akkor beszélünk ForceRP-ről, amikor egy adott szituációban a saját magunk javára próbálunk /me /do formájában RP-zni. Magyarán másokra erőltetjük az RP-nket. Például: /me odalép a sráchoz és leüti, /do összeesett.
/do - Láthatatlan, indirekt dolgokat jelenít meg. (/do eltört a lába)
/me - Láthatatlan, fizikai cselekvés. (/me előveszi a karóráját vagy /me megnézi rajta hogy éppen mennyi az idő) Mivel az MTA nem képes megjeleníteni minden animációt ezért a /me-vel jelenítjük meg ezeket. (Egy /me-vel egy cselekvést fejezhetünk ki.)
/megpróbál ~ (/try): Olyan cselekvéseknél használandó, amivel egy másik karaktert szeretnél befolyásolni, irányítani. Ha sikerül a /megprobal, és az “ellenfél” le lett kötözve/bilincselve, onnantól az adott karaktert /me-vel írányíthatod.pl.: (/me elvezeti a célszemélyt a csomagtartóhoz.) Egy /try-al egy cselekvést fejezhetünk ki. /megprobal-t nem kell használni ha nagy létszám fölényben vagytok valakivel szemben. Például ha hárman vagytok egy emberrel szemben ott nem kell /try a lefogásra, mivel jelentős a létszámbeli fölény. (Ez esetben /me /do használata elfogadott.) Sokkolóval se lehet !
Tulajdon: Anyagi vagyonra, aminek lényegéről szabadon rendelkezhetünk, különösen, a mi kizárólag a miénk, a mi nem másé, nem közös, hanem sajátunk.
Vagyon: Minden amit egy személy birtokol, beleértve földet, pénzt és más vagyontárgyat.

Ha meghalsz egy adott RP-ben, nem mehetsz oda vissza minimum 15 percig. A tett színhelyére csupán az ott maradt autódért mehetsz vissza majd ha az autót felvetted el kell hagynod a helyszínt. (RK)
1vs1-ben ugyan úgy van PG! Sokkolónál nincs PG.
Tilos megölni azt a játékost aki éppen egy épületbõl megy be/ki mindaddig, amíg nem tölt be neki a pálya, (kb 4-5 másodperc) továbbá azt, aki éppen bejelentkezett a játékba. (SK)
Tilos társaddal egymást megölnötök abból az indokból, hogy ne csukjanak le titeket például egy rendőri igazoltatás során.
A ForceRP elkerülése érdekében mindig /try-t kell használni/alkalmazni (például /try leütni a srácot) és minden esetben meg kell várni a másik fél reakcióját a /try-ra.
/me-vel csak a saját karaktered irányíthatod!
Tilos a /do eltelik XY idő ! Nem vagy te időutazó !
Tilos a /me, /do bind használata ütközéskor.
Kötelező ütközésnél 1 sor RP minimum. Nem egy szavas RP-re gondolunk, hanem hosszabb, kreatívabb RP-re /me, /do, /megprobál használatával. Nagyobb ütközésnél kötelező a több soros RP, akár RP szituáció kezdeményezése a másik játékossal, ha vele ütköztél.. (Adminisztrátoraink természetesen letudják ellenőrizni hogy a minimum 1 RP meg volt-e vagy sem! /rplog )
Kötelező üldözésnél az ütközést RP-zni! A bind engedélyezve van a sofőrök számára, az utasokra az előbb felsorolt szabályok vonatkoznak!
Tilos a /megpróbál használata, ha a karaktered kötözve/bilincselve van. Szabad /megprobál-t használni bilincsben, ha a rendőrök felügyelet nélkül hagytak több mint 3 perce.


Tilos bármilyen rádióban OOC beszélgetést folytatni.
Tilos a chatben floodolni/bindelt szövegeket egymás után többször leírni.
Tilos az Adminisztrátoroknak való hazudás.

Büntetés: Bármi a szóbeli figyelmeztetéstől a súlyos adminjailig.

Metagaming

OOC információ felhasználása IC. Az MG-re való bíztatás is ugyanúgy büntetendő. Ebbe az is beletartozik, hogy olyan információt közölsz amire a másik embernek egyáltalán nincs indoka, hogy tudja — a /me-jeidnek és /do-jaidnak úgy kell megformálódnia, hogy ne legyenek olyan elemei amit mások nem láthatnak, érezhetnek, hallhatnak vagy szagolhatnak.

TeamSpeak 3-on csak OOC beszélgetés folyik, nincs IC TS! Nincs olyan hogy IC rádió! Mindenféle TeamSpeak 3 MG tiltott! Büntetést von maga után.

Az is a szabály ellen van, hogy másik karakterekkel a főaccountoddal interakcióba lépj és úgy írj át házakat vagy kocsikat. Az alternatív karakterekkel muszáj IC találkoznod és beszélned hogy tudomást szerezz tetteikről és terveikről.


TeamSpeak 3-on csak OOC beszélgetés folyik, bárminemű TeamSpeak3 MG tiltott!


Nincs olyan hogy IC rádió! Mindenféle TeamSpeak 3 MG tiltott!

Büntetés: Bármi a szóbeli figyelmeztetéstől a súlyos adminjailig.

CharacterKill

Karaktergyilkosság, ez akkor történik, amikor egy illegális frakció tagja kivégzi a vele egy frakcióbal lévőt avégett, hogy minden IC memóriát elveszítsen és nevet váltson. CK-nál minden esetben ott kell lennie egy Adminisztrátornak. Minimum 50 soros RP-vel (/me, /do, /megprobal) kell ezeket elvégezni és azonnal adminhoz fordulni a névváltásért. A CK-ról képeket is kell készíteni, erre az F12 használható. Ezeket a képeket az admin elkérheti.
Engedélyezett a leader CK, minimum egy alleadernek és a frakció több mint felének ott kell lennie. A leader CK egy eszköz, hogy ha a frakció tagjai elégedetlenek a leaderrel akkor ilyen módon letudják őt váltani. A játékos aki CK-ban részesült semmiképp nem emlékezhet az új karakterével a történtekre és az “ismerőseire”!
Legális frakciótagoknak tilos CKzni.

Büntetés: Bármi a szóbeli figyelmeztetéstől a súlyos adminjailig.

MTA fizika kihasználása

Sajnos az MTA fizika nem éppen a valósághű játékhoz készült, ezért a következő szabály betartása nagyon fontos a jó RP-hez.

Megengedett a biciklik kormányrúdján egy személyt szállítani. (RP-vel..)

Büntetés: Bármi a szóbeli figyelmeztetéstől a súlyos adminjailig.

Hungary Life MTA-s értékek adása/vétele (OOC kereskedelem)

Semmilyen körülmények között nincs jogod eladni / venni / hirdetni bármilyen HL-es pénzt, járművet, ingatlant, PrémiumPontot. Más szavakkal tiltva van az IC/OOC értékek összekeverése/kereskedése.

Példák:

• Valakinek IRL pénzben fizetni egy kocsiért.

• Hirdetni olyan oldalakat, amelyek a szerveren lévő értékeket árusítják. (1,000,000 HL dollár -> 500Ft)

• Másik játékosnak valamilyen juttatásért prémium pontot tölteni. Kivétel: Vezetőségnek ha jelzed.

• Másik játékosnak valamilyen juttatásért megírni az UnBan kérelmét vagy frakció pályázatát.

Tilos a karakter kereskedelem!
Ami tisztességes úton megszerzett vagyon azt átadhatod bármelyik játékosnak (Max 1 millió dollárig), viszont ha ez tisztességtelenül lett megszerezve annak átadásáért végleges kitíltás jár.

Példák:

• Ha itt hagyod a szervert, akkor nem adhatod oda a barátodnak a vagyontárgyaidat és a pénzedet! (Még akkor sem ha ezt RP-ztétek!)

• Ha a barátod itt hagyja a szervert, akkor nem fogadhatod el a vagyontárgyait és a pénzét! (Még akkor sem ha ezt RP-ztétek!)

Büntetés: Végleges kitiltás minden résztvevőnek (vevőknek és eladóknak)

Névválasztás

A játékos nevednek minden esetben reflektálnia kell a valóságot. Mivel a szerverünk arculata az amerikai irányvonalat követi, így csak amerikai stílusú nevek használhatóak. Amennyiben igényes, kreatív karaktertörténeted van fórumon ez szerepenként eltérhet.

A nevedben csak indokolt esetben szerepelhet különböző nemzetiségű név, például Ahmed Béla lehetőleg ne legyen.
Tilos hírességnevet illetve filmbeli szereplő nevét használnod.
A nevedben nem szerepelhet Dr. vagy Mr. vagy Mrs. előtag.
A nevedben nem használhatsz speciális karaktert.
Tilos a valóságban nem létező poénos vagy komolytalan nevet használni. (pl.: Lakatos Nintendo, Al_Coholic, Race_Egesh vagy Fergeth_Egesh)

Büntetés: Bármilyen büntetés a figyelmeztetéstől az adminjailig.

Felhasználóbiztonság

Tilos másokkal megosztanod a belépési adataidat vagy általad ismert más emberek belépési adatát. Ez egy súlyos vétség, amely akár végleges kitiltással is járhat.


A te számítógéped, a te felhasználód a te felelősséged. Senkinek nem kellene használnia a te számítógépedet rajtad kívül, tehát tartsd titokban a belépési adataidat. Hogyha úgy hiszed hogy valaki használja a felhasználódat, azonnal változtasd meg a jelszavadat és a hozzárendelt e-mail címed. Nem fogunk jófejségből eljárni hogyha egy hozzátartozód vagy barátod megtudja a belépési adataidat és ezen keresztül kibannoltat vagy jailbe kerülsz.
Ha a felhasználód feltörése nem a mi hibánkból történik, akkor azért nem vállalunk felelősséget.

Példák, hogy miket NE csinálj:

Pár tipp hogyan tartsd a felhasználódat biztonságban:

Tilos más felhasználóját ellopni.

Tilos bannolva játszani másik számítógépről.

Büntetés: Időszakos vagy végleges kitiltás, súlyosságtól függően.

Forgalmas hely

Forgalmas helynek minősülnek a következő területek:
• Los Santos Repülőtér,
• Városháza,
• Bankok (kivéve hogyha bankrablás folyik ott és az északi bank alsó szintje nem számít forgalmas helynek! (ahol fel lehet helyezni a fúrót)),
• Autókereskedés (Használt és Új)
• Pláza,
• Kórház
• Benzinkút,
• Santa Maria tengerpart,
• Skate Park
• Gleen Park
• Rendvédelmi terület és HQ,
• Börtönudvar
• Market és Rodeo széles utcái,
• Munkafelvételre használt területek
• Szórakozóhelyek
• Éttermek
• Szerelőtelepek
• Tuningolóműhelyek
• Kisebb vegyesboltok
• Fegyverbolt
• Autópálya
• Vontatóstelep
• Rádióstelep
• Palomino Creek
• Ahová mappolva van kamera object.

Ezeken a helyeken civil embernek embert ölni szigorúan tilos! Kivétel: Amennyiben az életed kioltására alkalmas eszközzel rádtámadtak, önvédelemből megölheted.
Az illegális frakciók (bandák, maffiák) számára megfelelő elő RP-vel és kidolgozott storyval engedélyezett az emberrablás valamint a leszámolás forgalmas helyen is megfelelő indokkal. (Ajánlott az incidensről képeket vagy videót csinálni bizonyíték gyanánt).
Tilos FGH-ról való rablás úgy hogy beszállsz a kocsijába, megkéred hogy vigyen el és rá fogod a fegyvert.

Kevésbé forgalmas helyek:
• Bandaterületek közvetlen környezete
• Külvárosi területek (pl.: Montgomery)
• Farmok
• Kisforgalmú belvárosi utak
• Las Venturas kisvárosai (pl. Bayside)
• San Fierro kisvárosai (pl. Angel Pine)

Nem forgalmas helyek:

• Elhagyatott "országhatáron lévő területek"
• Csatornarendszerek
• Sikátorok (Azért a VH melletti sikátor természetesen forgalmas hely!)
• Las Venturas sivatagos területei (pl. Area 51)
• San Fierro félreeső területei (pl. Chilliad)
• Erdős területek

• A fent felsorolt példák csak támpontul szolgálnak. Az adminisztrátor a nem felsorolt helyek besorolásáról maga dönt,hogy hová tartozik.

- A forgalmas helyen való fegyverelővétel és forgalmas helyen IC ügynek számít, kivéve ha nem ütközik más szabályzati pontba.

- A rendőröknek tilos a CCTV által megadott nevet ki mgzni, ez csak amiatt a kényelem miatt van, hogy eltudjanak igazodni a blipek között a rendőrök.

- Forgalmas helyekről elrabolni/kirabolni embert szigorúan tilos civileknek. Maffiákra,bandákra ez nem vontatkozik.

- Nem forgalmas helyekről rabolhat CIVIL is!

- Magát a rablást, tehát az inventory kifosztását és a pénz átadását minden esetben nem forgalmas helynek minősülő helyen kell elvégezni.

- Illegális frakciók tagjainak van joga a forgalmas helyen is illegális cselekményt végrehajtani hogyha nagyon nyomós indokuk van rá:

• Ez bandák esetén lehet:
• "Pullozás" (csak Savannával vagy hasonló lowriderrel) Ez maximum 3 percig tarthat forgalmas helyen.
• Boltrablás
• Bandaháború

• Maffiák esetén:
• Kivégzés amelyhez nélkülözhetetlen a forgalmas hely szabály megszegése. (Hiszen köztudott,hogy az ilyen szervezeteknek nem a figyelemfelkeltés a céljuk.)

• Egyéb illegális frakciók esetén:
• Nélkülözhetetlen esetben és maximum 3 percig tartó RP-kor.

Büntetés: Bármilyen büntetés a figyelmeztetéstől az adminjailig.

Nem Reális Közlekedés (NRK)

Nem reális közlekedésnek számít minden olyan közlekedési forma, amelyet a való életben nem tennél / nem tudnál kivitelezni.
A járművekkel csak a kijelölt utakon közlekedj vagy ahol IRL is lehetne, például nem fogsz átvágni egy járdán 150-el mert kiszakadna/megsérülne a futóműved.

A járművel nem közlekedhetsz járdán. Az, ha véletlen felmész, nem számít NRK-nak. (Kivétel: Kerékpár, üldözések)

Biciklivel nem közlekedhetsz közvetlenül az úton, csak az út szélén. (Ha van járda vagy bicikli út, akkor inkább azon).

Biciklivel nem "ugrathatsz" fel más járművekre. (Például: Felugratsz szórakozás céljából a barátod járművére).

A repülőkkel a való életnek megfelelő repülési magasságban közlekedhetsz. (Például egy nagyobb repülővel 1 kilométerre a város felett repülsz | Kivétel kis repülővel esetén: városnézés, rendezvények).

A repülőgépből sohasem ugorhat ki menet közben a pilóta.

A repülőgéppel csak a kijelölt kifutópályákon lehet leszállni, tilos ilyen célra alkalmazni autóutakat vagy mezőket.

A helikopterből nem ugorhatsz ki menet közben, kivétel hogyha a helikopter közvetlenül (maximum egy autómagasságnyi) a föld felett van és nem te vagy a vezető.

A helikopterrel csak kijelölt leszállóhelyre szállhatsz le közterületen, magánterületen is csak a való életnek megfelelő szélességű területre. Háztetőkre, és egyéb ilyen területekre, amely nem tükrözi a valóságot, tilos leszállni.

Büntetés: Bármi az adminjailtől a kitiltásig a súlyosságtól függően.

Legális frakciókra vonatkozó szabályok

Legális frakciók számára KÖTELEZŐ a TeamSpeak 3 használata szolgálati idő alatt!

Engedélyezett a korrupció a rendévelmi szerveknek. Visszavonásig IC ügynek számít.

Rendvédelemnek 2 perce van elvenni a halottol a fegyvert, utánna felszedheti magát PP-ből.

A rendőr ha közvetlen életveszélynek van kitéve, használhat éles lőfegyvert. Pl.: elakarják ütni autóval.

Kötelező kettő, az igazolandó autóban ülő vezető számára is jól látható, felszólítás mielőtt üldözésbe vennék az igazolandó járművet.
Üldözésnél a rendszám leolvasást nem kötelező RP-zni, mivel látható dologról beszélünk, természetesen ha ezt szeretnétek, attól még lehet RP-zni.

Kötelező minimum kettő rendvédelmi frakcióhoz tartozó személynek kint lenni egy rendvédelmi akción.
A börtönbe zárás előtt kötelező a kihallgatás minden esetben. Tilos az egyoldalú RP, ha ki tudja magát magyarázni, fogékonynak kell lenni az RP-re, reális keretek között.

Kötelező /gov-os felhívást használni amikor minimum 5 emberes akciót hajt végre bármelyik legális frakció, pl.: túszejtés, bankrablás, boltrablás, véradási akció.

Tilos /visz-el vonszolt személyt sprintelve vinni.

Üldözés közben akkor lőhetnek a kerekekre a rendőrök ha:
• Hogyha az üldözött gyanúsított rálőtt az üldöző rendőrautókra.
• Hogyha az üldözés azonnal egy lövöldözés után kezdődik, tehát az üldözött egy tett helyszínéről menekül éppen.

Mentősnek felszedéshez nem kell a /megpróbál használata, mivel a felszedés rendszer egyszer engedi, egyszer nem engedi felszedni a játékost.

Mentősök nem szedhetik fel a halottat, ha több mint 6 golyó érte a testét vagy fejlövést kapott.

Tilos forgalmas helyen az ész nélküli lövöldözés. (A való életben sem lövöldöznek civilek között mivel egy eltévedt golyó akár még ártatlanokat is ölhet!)

Tilos fegyvertelenre éles fegyverrel lőni, használjanak sokkolót ahelyett.(Nem számít fegyvertelennek,akinek az oldalán vagy hátán éles fegyver van)

Tilos úszó emberre sokkolóval lőni, a vízben kell őket tovább üldözni.

Tilos csak sokkolóval lőni aktívan éles lőfegyvert használó gyanúsítottra. (Kivétel ha kifogyott az élesből a lőszer.)

Tilos provokálni a szolgálatot teljesítő rendvédelmi játékosokat, hogy üldözzenek téged.

Tilos a legális frakcióknak a frakciójárműveik külső tuningolása.

CCTV kamera felhívásra minden esetben kimehetnek a rendőrök, kivéve, ha: a játékos illegális frakció HQ-n tartózkodik vagy ha a játékos kapuval/át nem látható kerítéssel vagy fallal jól láthatóan elzárt területen tartózkodik. Ilyenkor a rendőröknek el kell menniük.(Az átlátszó drótkerítés nem számít annak,csak a fal,magas bokor pl)
Szabad a rendőrség számára, bárhol "pitelni" (tehát a menekülő járművet a balhátsó keréknél megkoccolni, hogy az kipörögjön), miután már az üldözés elindult (tehát a gyanúsított a 3 felszólítás után sem állt meg). Motort TILOS pitelni, és pullozni rá.

Büntetés: A vétség jellemétől és súlyosságától függően:

Illegális frakciókra vonatkozó szabályok

Tilos két különböző illegális szervezet szövetkezése, például hogy két maffia/banda összefog azért hogy likvidáljon egy harmadik maffiát/bandát. Ettől függetlenül üzleti kapcsolat lehet két szervezet között, tehát egymás embereit felbérelhetik gyilkosságokra és hasonlókra.

A frakciód HQja nem jelent számodra isteni biztonságot, nincs olyan hogy a HQ-tokon nem ölhetnek meg titeket.

Tilos a bandatagoknak szerephez nem illő autókkal járnia (pl. Ferrari, Lamborghini), de hozzájuk illő (értsd: olcsó autók, terepjárók és lowriderek,középkategóriás autók) megengedettek. Lásd: Kórháznál lévő szalon autókereskedésben kapható gépjárművek. (Kivétel: Limuzin) Amik PP-ért megvehetők, nem számítanak bele a középkategóriás járművekbe.

A maffia banda egyensúlyra oda kell figyelni, de az RPkben a maffia magasabb rangú szervezet mint a banda, de ennek külön kihatása nincsen, csupán az IC életben fontos.

A fegyverhajóra csak a maffiások mehetnek ki, a bandásoknak tilos a fegyverhajóra való kimenetel!

Tilos fegyverhajóra úgy kimenni, hogy megvásárolsz mindent, és kilépsz ez is RP alóli kilépésnek minősül!

A fegyverhajóról a ládákat csak arra alkalmas járművekkel szabad elhozni (Moonbeam, Burritto, Rumpo, Pony) valamint hogyha a tenger közepén van a fegyverszállítmány akkor csak hajóval lehet a ládákat a partra hozni.

Tilos a fegyverkereskedő NPC bevédése, mások megakadályozása abban, hogy tárakat vegyen a hajóról. (Például: Megállsz a lépcsőn hogy ne férjenek el melletted vagy lelőni mindenkit aki felfelé jön.). A fegyver npc kivételével a hajó egész területén mehet a harc.

Tilos frakció fő, illetve alleadereknek a fegyverhajóra menni. (Más karakterrel sem.)

Fegyverhajón csak ott lehet helikopterrel leszállni ahol arra IRL is lehetőség lenne, tehát tágas hely van. (Tehát nem a fegyverkereskedő NPC mellett.)

Tilos a Rendőrségnek lebuktatni egy teljes bandát, kizárólag csak banda tagot (1-2 tag) engedélyezett nyomós IC bizonyítékkal/indokkal. Kivétel: Engedélyezett a frakció buktatás AdminController által

Szabad az illegális frakciók tagjainak forgalmas helyen ölni, ha nyomós indokkal a leader erre IC engedélyt adott a szituáció előtt vagy közben.

Büntetés: A vétség jellemétől és súlyosságától függően:

Túszejtés szabályok

Túszejtés minimum 5 szolgálatban lévő rendőrtől indulhat.

A rendvédelemnek a legfontosabb a túsz élete, ezért minden esetben kötelező a túsztárgyalás.

Túszejtés előtt a túszejtőknek kötelező az elő-rp. Minimum 150 sor. (Admin minden esetben ellenőrizheti)

Tilos az előre megbeszélt túsz használata. (Pl.: Egyik haverod megkéred, hogy legyen túsz.)

Csak 2 túszért kérhetnek el pénzt, ami maximum $400.000 lehet. A többi túszért, követeléseik lehetnek. (Pl.: Szabad út, vagy jelöletlen jármű stb..)

Tilos megölni vagy elrabolni, vagy túszulejteni a túsztárgyalót mindaddig, míg a követeléseknek megfelelően intézkedik.

Ha a rendvédelem eleget tett a túszejtők követeléseinek, abban az esetben tilos megölni a túszt.

Ha a túszejtők a rendvédelemre tüzet nyitnak, onnantól tűzharc veszi kezdetét.

Büntetés: A vétség jellemétől és súlyosságától függően:

Bankrablás szabályok

Tilos bankrablásnál a széf berobbanásáig kimenni a széfteremből a bankrablóknak.

Tilos viccből beindítani a bankot.

Tilos random embereket behívkálni a csapatba, csak azért, hogy meglegyen a minimum ember szám.

Bankrablás előtt a rablóknak kötelező az elő-rp. Minimum 150 sor. (Admin minden esetben ellenőrizheti)

Bankot CSAK és kizárólag illegális frakcióban lévő tagok rabolhatnak!

Büntetés: A vétség jellemétől és súlyosságától függően:

Illegális piac szabályok

Illegális Piac - Ide mindenki csak saját felelősségre tegye be a lábát/üzleteljen itt.

Nem minősül forgalmas helynek.

A PD-nek és az SD-nek (Sheriff) tilos kimenni az illegális piacra! Kivételt képeznek a következők: lakossági/közös rádiós bejelentések, az ott történő emberölések, illetve ha valaki(k) oda menekül(nek) be.

Az illegális piacon megengedett bármiféle illegális kereskedelem / kirablás / elrablás / adott összegig áttverés (ez az összeg nem haladhatja meg az 10.000 Dollárt) / illegális bunyók (az erre kihelyezett interiorban)

Illegális piacon ENGEDÉLYEZETT nem illegális üzleteket is megkötni (fent áll a veszélye hogy itt átverhetnek, felelősséget pedig nem vállalunk a cuccotokért).

Tilos OK nélkül megölni bárkit is! ( amint egy kis okot is ad rá onnantól kezdve szabályos)

Büntetés: A vétség jellemétől és súlyosságától függően:

Frakció buktatással kapcsolatos szabályok

Ha egy adott frakcióról a rendőrség megszerzi a kellő információkat ( HQ , rejtekhelyek , járművek, tagok [kiépítve rang rendszer alapján] ) fegyver/drog raktárak ) azok alapján létre hozhatnak egy razziát.

A sikeres razzia esetén a tagok több mint 80%-át letartóztatták vagy likvidálták beleértve a leadereket is, a frakciót kötelező újraszervezni!

A jelenlegi (buktatás előtti) leaderek nem folytathatják leaderként viszont kijelölhetik az utódokat.(Nem vonatkozik a frakció tulajdonosokra!)

Sikeres buktatás után a frakció elveszíti a frakció pénz 75% valamint az illegális dolgai 75%. (A járművek ingatlanok maradnak!)

Ez esetben a frakció kervenyezhet új frakció hq-t esetlegesen átnevezést. (Nemzetiség kötött!)

Példa : La Cosa Nostra le buktatva akkor att nevezhetik magukat más Olasz bűnszervezetre.

Sikertelen buktatás esetén (ha sikertelen a likvidáció valamint a letartóztatások) ez esetben a rendvédelem köteles kitörölni az összes információt amit összeszedtek az adott frakcióról!

Minden sikertelen buktatás után a rendőrség köteles 1.000.000$-1.500.000$ közötti kártérítést fizetni a sikertelenül buktatott frakciónak!

Büntetés: A vétség jellemétől és súlyosságától függően:

Általános frakciókra vonatkozó szabályok

Tilos a rendvédelmi szervek elől indokolatlanul menekülni, ha: • A Penal Code-ban magyarosan a BTK-ban nem bűnteti börtönnel. Penal Code elérése: https://bit.ly/3mSTsVD

Engedélyezett a legális frakció tagok számára fegyver/drog kereskedés/tartás. Ezzel vállalva az IC következményeket.

Kötelező egy leadernek minimum 2 hónapot eltöltenie a frakciójában.

Tilos a frakciójumperkedés, tehát minimum 1 hónapot el kell töltened egy frakcióban mielőtt kilépnél onnan. A frakció főleadere el tekinthet a büntetést és elengedheti az adott tagot, ez csak a frakcióban eltöltött 2 hétre vonatkozik. Két frackióba lépésed között minimum egy hétnek kell eltelnie. Ha esetleg büntetést kapsz emiatt azzal még nincs letudva a frakciójump, megkell várni az egy hetet.

Minden esetben értesíteni kell a vezetőséget akkor, hogyha a frakciószámláról leveszel pénzt. (Főadmintól-tól Tulajig bárkinek jelezheted!)

Tilos admin segítségével kivetetned magadat egy frakcióból, ez alól kivételt jelent hogyha semmilyen más módon nem tudsz kikerülni a frakcióból.

Tilos a legális frakcióknak 5.000 dollárnál magasabb frakciófizetést beállítania. (5.000 dollár maximum a Főleadernek lehet!)

Egy frakciónak egy HQ-ja lehet amelyet csak Admin Controller engedélyével helyeztethet át, nincs olyan hogy nekem itt nincs kedvem lenni ezért át akarom helyeztetni a HQ-t.

Hogyha a frakcióba új skineket vagy változtatásokat szeretnél eszközölni amihez scriptbeli segítség kell azt fórumon a frakció fejlesztési kérelmek között teheted meg.

Tilos fun jelvényt készíteni (/createbadge). Végleges kitiltás jár érte.

Tilos kihasználni a frakció kulcsokat. Kilépéskor köteles vagy leadni vagy törölni. Kihasználás esetén végleges kitiltás járhat érte.

Büntetés: A vétség jellemétől és súlyosságától függően:

Autókereskedéssel kapcsolatos szabályok

Ha megveszel/megkapsz egy autókereskedést, azt minimum 2 hónapig kell vezetned, ellenkező elveszíted a kereskedést! (Nem áll módunkban megtéríteni a szabálysértésből kialakult kárt!)
Egy társaságnak/cégnek csak egy autókereskedése lehet. Pl: Konrov KFT, csak 1 Autókereskedéssel rendelkezhet.. Nincs kis cég, nincs társulás (Csak, ha egy autókereskedés marad..Pl: Konrov KFT társul a XY Kft-vel, de egy autókereskedésük van..) [Limit: 1]
Tilos az autókereskedésed bérbe adni!
Tilos a használtautó kereskedésekbe IRREÁLIS áron kitenni a járműveket, vagy a kereskedést autó tárolásra használni! (Az árnak tükröznie kell a realitást,ellenkező esetben a jármű törlésre kerül, és nem adjuk vissza.)
Tilos más autókereskedésében üzletelni, ne csináljuk a felesleges problémát és az ezzel járó munkát/feladatokat.

Ingatlanra, garázsra, járműre vonatkozó szabályok és tudnivalók

Egy adott ingatlannak/garázsnak/járműnek csakis kizárólag 1 tulajdonosa lehet.
A közös vásárlást nem tudjuk elfogadni (pl. haverral összedobjátok a pénzt és megvásároljátok).
Ha mégis ilyen módon vásároltok meg egy személyes tulajdont/vagyont, akkor a további esedékes gondokban a vezetőség és az adminisztrátorok nem tudnak segítséget nyújtani (például FőAdmintól kértek még egy kulcsot a házhoz, mivel Ti közösen vásároltátok meg azt).
Tilos bemenni a másik garázsába, majd ott kirabolni!

Egyéb fontos szabályok

Szabad sokkolni motoron ülő személyt. Viszont pullozni tilos sokkolóval.

Tilos üzletelés ürüggyel kirabolni a másikat (Például: Oda hívsz valakit hogy érdekli-e az autód/házad majd leütöd és kirablod. Attól,hogy nem esik szó pénzösszegről még ugyan úgy üzletből rablásnak számít az is.)

Tilos a másiknak elvenni a kulcsát.

Engedélyezett a szolgálatban lévő rendvédelmi személy elrablása/túszul ejtése illegális frakciók számára FGH-ről is. Rabolni csak alsó/középkategóriás járművekkel lehet (ez mindenféle rablásra vonatkozik!!!!). Lásd: Kórháznál lévő szalon autókereskedésben kapható gépjárművek. (Kivétel: Limuzin) Amik PP-ért megvehetők, nem számítanak bele a középkategóriás járművekbe.

Civileknek tilos!

Rablás során maximálisan elvehető pénzösszeg: $200.000 (Ha véletlen többet ad át, és kéri vissza, köteles vagy vissza adni)

Tilos kezdő játékost elrabolni, kirabolni, megölni (kivétel ha az RP szituáció megköveteli)!

Tilos segélyhívásnál kirabolni bármelyik legális szervezet tagját!

Tilos event NPC-nél ölni, verekedni!

Tilos event tárgyat rablás keretén belül elvenni mástól (halloween tök, húsvéti tojás és minden egyéb event ajándéktárgy)!

Tilos csak azért megölni valakit, hogy te vedd fel előbb az event tárgyat!

Tilos rablás elől kilépni csak azért hogy ne veszíts el semmit.

Tilos a horgászokat kirabolni.

Tilos az átverés autóval, motorral, hajóval, repülővel és egyéb tárgyakkal. (csak legális hírdetések esetén)

Tilos más játék szerverek hirdetése!

Tilos a fegyver hirdetés /ad-ban! (Nyíltan és burkoltan egyaránt) Például: Nem adhatsz fel hirdetést azzal a szöveggel hogy: “Vadászkés vagy dísz kard eladó!”. Kivétel: Dark Zone

DarkZone hirdetésből átverheted azt akivel üzletelsz, viszont nem rabolhatod el/ki. Csak azzal a tárggyal verheted át amit meghirdetett.

DarkZone hirdetéseket legális frakció tag nem lát, viszont ha egy civil/illegális frakció tag kiad a rendvédelem felé információkat, abban az esetben buktatható az aki hirdette. Természetesen nem buktatható végig az összes hirdetés azon ember segítségével.

Tilos rövidíteni hírdetésben.

Tilos illegális tárgy esetén olyat csinálni, hogy átad 15.000$-t Te vissza adsz neki 5.000$-t, ezzel átverve őt.

Tilos a fegyverrel való kereskedés forgalmas helyen. Magyar idő szerint 22:00-tól 06:00-ig szabad.

Tilos autót feltörni a forgalmas csomópontok közvetlen közelében.

A pénz kölcsönadás nem jár semmilyen garanciával. Teljesen IC ügy és ilyen esetben,ha nem kapod vissza az értéktárgyad nem az adminisztrátorok felelőssége.

Tilos életvesztéssel járó RP szituációban gyógyszerezni.

Tilos 2 kilőtt kerékkel közlekedni.

Nem számít DM-nek a puszta kezes verekedésben ölés,ha az RP szituációból kivehető bizonyítékok által (RP log,video,képek),hogy ez egy valós okból fakadó összetűzés volt.( 2 anyázás még nem az)

Tilos az OOC-ben használt szavakat amik nem illenek bele a játék képébe IC felhasználni.

Nem kötelező a fegyver elővételkor/elrakáskor az RPzés, hiszen ezt a script már megteszi neked. (Minden fegyverre vonatkozik!)

Tilos odaszaladgálni az autó sofőrjeihez vagy emberekhez azzal az indokkal hogy eladó e a kocsija.

Megengedett az átverés fegyverrel és droggal maximum 10.000 dollárig.

Nemvállalunk felelősséget azért, ha valakinek kölcsöndsz pénzt vagy a kocsidat és nem adja vissza.

Nem kell a rádióba beszédet lerpzni, hiszen ezt a szerver megteszi helyetted az automatikus üzenettel.

Tilos a szervert, frakciót, az AdminTeamet minősíteni!

Tilos a PK-val / BAN-al való fenyegetőzés. (Pl.: “Szép volt.. mész PK-ra!” vagy “Fejezd be vagy bannolva leszel”)

Tilos az Adminisztrátoroktól való javítás / tankolás / teleportálás / éhség / szomjúság feltöltés kérelem.

Tilos trágár / lenyílvánító szavak használata bármelyik bejelentésnél! (IRL sem tennéd..)

Tilos bankrablásnál a széf berobbanásáig kimenni a széfteremből a bankrablóknak.

Civil személynek tilos a fegyver hajón tartózkodni/onnan ládát elhozni.

Ha hibát észlelsz, kötelező jelezni a FőAdminok, SzuperAdminok, és a vezetőség felé. (Vezetőségi tagoknak számítanak az alábbi rangok: AdminController, Fejlesztő, Rendszergazda, Tulajdonos) Játékbeli hiba kihasználása végleges kitiltást és karakter nullázást von maga után.

Tilos egyedül rabolni! Minimum: 3 fő. Kötelező az elő RP. Nem elég annyi, hogy "menjünk rabolni" vagy "ezt kiraboljuk?"..

Illegális frakció tagoknak engedélyezett az elrablás egyedül (ez akár FGH helyről is történhet, nyomós indokkal), viszont a kifosztáshoz 2 fő kell (ez nem forgalmas helyen kell, hogy történjen).

Tilos üldözésnél a vízbe ugratni gépjárművel!

Tilos a munka járművet magáncélra használni!

Tilos szabályokat létrehozni önfejűleg mint adminnak mint játékosnak!

Ha valaki élő (Live) követítésben van tilos csak azért oda menni hozzá hogy benne legyél a videójában!

Videókban / Liveokban tilos trágár, leminősítő szavakat használni a szerverre vagy más játékosokra!

Az egyedi fegyvereket (skines fegyveret) el lehet venni!

Rabolni csak hárman rabolhatnak, ha te egyedül fegyverrel kényszerítesz valakit egy cselekményre az addig szabályos amíg te a kényszerítettet nem károsítod meg semmivel.

Tilos a adminoknak olyan frakcióügyeket intéznie amiben benne van!

Tilos pornográf, politikai, obszcén tapétát felrakni!

Tilos kirabolni, elrabolni munkavégzés közben a legális munkát végző játékosokat!

Tilos legális frakció tagjaként fegyvert csempészni!

Tilos a fegyvercsempész felvevő/leadó npc(k)-nél lövöldözni, ölni, elrabolni, kirabolni!

A fegyvercsempészet illegális munka, így ha nem ütközik más szabályba bármikor kirabolhatóak!

Tilos a nagykaliberű fegyver viselése civilek számára. Ez alól kivételt képez a rendvédelem és az illegális frakciókban lévők!

Tilos olyan szereket használni RP szituáció előtt 3 percel, alatt, vagy közvetlenül utána minimum 5 percig, ami az életed tölti fel. (Gyógyszerek, Meth, Gomba, Egészség kártya)

Tilos az OOC telefonálás.

Tilos magad kiadni rendőrnek, mentősnek, tűzoltónak, ezzel átverve a másik játékost.

Tilos indokolatlanul bukósisakban / maszkban / nyuszifülben rohangálni utcán. (Adminok le tudják venni))

Felsegítésnél nem elég a /megpróbál vagy /try. Részletesebb /me - /do kell.

Provokálás/inzultálás esetén nem verheted meg azt akit provokáltál/inzultáltál mert vissza szólt. Kivétel: Ha rád támad.

Tilos a maszkokkal kapcsolatban összefüggést hozni a való életben lévő járvánnyal. Ezek csak "divat" kiegészítők, tehát tilos a negatív diszkrimináció másokkal szemben ha nem viselik.

Tilos elvenni rablásnál a Prémium Pontból vásárolt itemeket. Bizonyíték kell a vásárlásról, dátummal ellátva.

Tilos a fegyház és környéke betámadása.

Tilos PP-s széfeket kirabolni, kipakolni. Mindenkire vonatkozik.

Büntetés: A vétség jellemétől és súlyosságától függően:

A szabályzat el nem olvasása nem mentesít a büntetés alól.
A szerver üzemeltetője/vezetőség tagjai fenntartják a jogot arra, hogy jelen szabályzatot bármikor, egyoldalúan megváltoztassák, illetve, hogy egyéni esetben a szabályzattól eltérően ítélkezzenek.
A szerverre való felcsatlakozással automatikusan elfogadod az aktuális szabályzatot és tudomásul veszed azt.
A vezetőség fenntartja a szabály változtatás jogát, illetve az új szabályok a bevezetést követő 3 napon túli alkalmazását.
Ha bármi észrevételetek van és szerintetek változtatni kellene azon, kérlek jelezzétek TeamSpeak3 AdminController, Fejlesztő, Tulajdonos váróban!
Utoljára frissítve: